PDFΕκτύπωσηE-mail

Συνταγές με μαυροδάφνη

Επιλέξαμε κάποιες συνταγές με βάση τη μαυροδάφνη κυρίως από το διαδίκτυο και τις παρουσιάζουμε παρακάτω. Η μαυροδάφνη έχει πολλές εφαρμογές στην κουζίνα και μια έρευνα στις μηχανές αναζήτησης θα δώσει πάρα πολλά αποτελέσματα. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο θα βρείτε και αρκετές αναφορές στη δική μας μαυροδάφνη και προτάσεις για το πώς μπορεί να συνδυαστεί .

Με κρεατικά


Αγριογούρουνο με μαυροδάφνη


2 κιλά αγριογούρουνο
200 ml  έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
400 ml μαυροδάφνη
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, μπαχάρι και 2 δαφνόφυλλα
Για τη σάλτσα:
200 ml κόκκινο κρασί
1 κουτ. σούπας corn flour
400 ml ζωμό από το κρέας που βράσαμε

Mαρινάρουμε για 24 ώρες το κρέας, τοποθετώντας το σε γυάλινο δοχείο στο οποίο έχουμε προσθέσει την μαυροδάφνη.
Σε βαθιά κατσαρόλα, βάζουμε τα 200 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και σ΄ αυτό σοτάρουμε το κρέας για πέντε λεπτά, ώσπου να δημιουργηθεί μία λεπτή κρούστα στην επιφάνεια του κρέατος. Στη συνέχεια προσθέτουμε μία πρέζα από  το πιπέρι, τη ρίγανη και μπαχάρι.
Το αφήνουμε να σιγοβράσει, για δέκα λεπτά, με τα υγρά που έβγαλε το αγριογούρουνο, φροντίζοντας να το ανακατεύουμε κάθε ένα με δύο λεπτά. Ρίχνουμε την μαυροδάφνη είχαμε χρησιμοποιήσει για την μαρινάδα μας, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κρέας να βράσει για τρείς ώρες περίπου σε χαμηλή θερμοκρασία.
Όταν περάσουν οι τρεις ώρες, απομακρύνουμε από την εστία την κατσαρόλα μας και στη συνέχεια με μία κουτάλα αφαιρούμε 400 ml από το ζωμό του κρέατος, τοποθετώντας τον, μαζί με τα 150 ml μαυροδάφνης, σε ένα μικρότερο κατσαρολάκι.
Σε 50 ml μαυροδάφνης διαλύουμε μια κουταλιά της σούπας  κορν φλάουρ ή αλεύρι και μόλις το μίγμα του ζωμού και της μαυροδάφνης ζεσταθεί αρκετά, να  μην αρχίσει να βράζει, το ρίχνουμε στο κατσαρολάκι. Με τον αυγοδάρτη ανακατεύουμε συνεχώς για να μη σβολιάσει. Μόλις πάρει την πρώτη βράση, ρίχνουμε το κρέας και όλα τα υλικά τ΄ αφήνουμε να βράσουν για δέκα λεπτά ακόμη.
Συνοδεύουμε το πιάτο μας με ρυζότο ή πατάτες βραστές με δεντρολίβανο που τις έχουμε αφήσει προηγουμένως και 15 λεπτά στο φούρνο στους 180 βαθμούς.

Από http://www.dailynews24.gr/



Ψαρονέφρι με Πλευρώτους και Μαυροδάφνη


Εξαιρετικός συνδυασμός μαυροδάφνης, κρέμας γάλακτος, μανιταριών πλευρώτους και χοιρινού. Συνοδεύστε με ρύζι ή αν είστε πολύ ορεξάτοι με ένα ωραίο ζυμαρικό όπως οι παπαρδέλες!!!
Υλικά :


1 Ψαρονέφρι κομμένο σε φέτες
1/2 κιλό Μανιτάρια Πλευρώτους
1/2 κούπα Ελαιόλαδο
2 μέτρια Κρεμμύδια
2 Καρότα σε φέτες
1 πράσινη Πιπεριά
1 κόκκινη Πιπεριά
250 ml Κρέμα Γάλακτος
1/2 κ.γ. Πιπέρι Καγιέν
1  1/4 κούπα Μαυροδάφνη
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο


Εκτέλεση :
1. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα σε ένα μεγάλο τηγάνι. Προσθέτουμε τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά
2. Προσθέτουμε το κρέας και ρίχνουμε το καγιέν και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ροδίζουμε το κρέας και από τις δύο πλευρές
3. Σβήνουμε με 3/4 κούπας μαυροδάφνη και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ
4. Αφαιρούμε το κρέας και τα λαχανικά και τοποθετούμε τα μανιτάρια στο τηγάνι δυναμώνοντας τη φωτιά. Τα πλευρώτους θα βγάλουν πολύ νερό και τα αφήνουμε πολύ ώρα μέχρι αυτό να εξατμιστεί
5. Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαυροδάφνη και χαμηλώνουμε τη φωτιά
6. Μετά από 3 λεπτά προσθέτουμε το κρέας με τα λαχανικά και συνεχίζουμε για άλλα 2-3 λεπτά
7. Τέλος προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίσουμε το βρασμό για άλλα 3 λεπτά ώστε να δέσει η σάλτσα

Από http://sintagoulis.gr/kreata/psaronefri-me-pleyrotoys-kai-mayrodafni


Ψαρονέφρι με δαμάσκηνα και μαυροδάφνη

Συστατικά
1 κ. ψαρονέφρι
500γρ. δαμάσκηνα αποξηραμένα (χωρίς κουκούτσι)
500 ml μαυροδάφνη
3 σκελίδες σκόρδο
ξύσμα 1/2 λεμονιού
2 ξυλάκια κανέλας
1 κ.γ. πιπέρι πολύχρωμο σε κόκκους
αλάτι-πιπέρι
1κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο
6κ.σ. ελαιόλαδο
1κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
λίγο αλεύρι


Σερβίρει
4-6 άτομα


Οδηγίες
1.    Κόβουμε τα δαμάσκηνα στα δύο και τα βάζουμε σε μεγάλο βάζο (ή τάπερ που κλείνει καλά) μαζί με τα 300ml μαυροδάφνης, το σκόρδο ψιλοκομμένο, το ξύσμα, τους κόκκους πιπέρι, το δεντρολίβανο και τα ξυλάκια κανέλας. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν ολονυχτίς (~8 ώρες).
2.    Πλένουμε και σκουπίζουμε το ψαρονέφρι, αφαιρούμε το ορατό λίπος και κόβουμε σε φετάκια.
3.    Αλατοπιπερώνουμε, αλευρώνουμε καλά και σωτάρουμε σε πλατιά κατσαρόλα (ή βαθύ τηγάνι με καπάκι) όπου έχουμε βάλει το μισό μας λάδι να κάψει. Σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά και από τις δυο πλευρές ώσπου να ροδίσουν λιγάκι και σβήνουμε αμέσως με τα υπόλοιπα 200ml μαυροδάφνης, ανακατεύοντας και χαμηλώνοντας τη φωτιά.
4.    Ρίχνουμε και τα δαμάσκηνα μαζί με όλο το περιεχόμενό τους, κλείνουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
5.    Προς το τέλος αφαιρούμε τα ξυλάκια κανέλας, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βούτυρο και ανακατεύουμε.
6.    *Τα δαμάσκηνα θα πρέπει να έχουν σχεδόν λιώσει δίνοντας υφή σάλτσας στο φαγητό μας...
7.    Δε θέλει πολύ βράσιμο, το ψαρονέφρι είναι καθαρό φιλέτο και γίνεται γρήγορα.


Από
http://www.sintagespareas.gr/sintages/psaronefri-me-damaskina-kai-mayrodafni.html


Μαυροδάφνη σάλτσα Barbeque

Υλικά

1 κούπα Μαυροδάφνη
3/4 κούπας ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας σάλτσα σόγιας ή αλάτι
Ένα κουταλάκι του γλυκού καυτερή σάλτσα ή τριμμένη πιπεριά
Έξη σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο ή 1 κουτάλι σούπας σκόρδο σε σκόνη
Δύο χλωρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα ή τρια κουτάλια σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι

Παρασκευή
Τοποθετούμε τη μαυροδάφνη σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε τη ζάχαρη καθώς αναμειγνύουμε σε χαμηλή φωτιά.
όταν λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε τα άλλα υλικά.
Το αποτέλεσμα είναι μια γλυκιά νόστιμη σκούρα  σάλτσα σαν αυτή που χρησιμοποιούν οι Κινέζοι στα  κινέζικα τηγανιτά παιδάκια (Chinese spareribs)
H σάλτσα ταιριάζει με όλα τα κρέατα, κυρίως όμως με το χοιρινό και το αρνί.

Εναλλακτική σάλτσα με βάση τη  μαυροδάφνη είναι η γνωστή σαν «σάλτσα μαυροδάφνης» που αποτελείται από μαγιονέζα , ζάχαρη , σάλτσα σόγιας , αλάτι, καυτερή sauce σκόρδο και κρεμμύδι.  
από
http://gogreece.about.com/library/weekly/blmavrod.htm

Με πουλερικά


ΚΟΚΟΡΑΣ  ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ


Υλικά
1 Κόκορας
Λίγο λάδι
Μισό ποτήρι Μαυροδάφνη
1 κουτί χυμό ντομάτας
Νερό ίσα να σκεπαστεί το κρέας
Αλάτι – πιπέρι
1 κλωνάρι κανέλλα
4-5 μπαλάκια πιπέρι
4-5 μπαστουνάκια γαρύφαλλο
Λίγο μπαχάρι
Λίγο μοσχοκάρυδο
1 χοντροκομμένο κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
Την φλούδα από ένα πορτοκάλι
Λίγη ζάχαρη

Εκτέλεση
Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα. Κόβουμε τον κόκορα σε μερίδες και τον τσιγαρίζουμε στο λάδι. Άμα δεν χωράνε όλα τα κομμάτια, τα βγάζουμε σε χαρτί απορροφητικό και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.
Ξανατοποθετούμε τα κομμάτια στην κατσαρόλα και τα σβήνουμε με την Μαυροδάφνη.
Ρίχνουμε την ντομάτα και το νερό, αλάτι – πιπέρι, τα μπαχαρικά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πορτοκάλι και λίγη ζάχαρη.
Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 1½ ώρα περίπου ανάλογα τον κόκορα.

(συνταγή :Μουστάκη Κατερίνα)


Με Ζυμαρικά


Παστιτσάδα


Υλικά

1 κιλό μοσχάρι  σε μερίδες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ξύλο κανέλας
5 κόκκοι μπαχάρι
3 γαρύφαλλα
2 φύλλα δάφνης
1 ποτήρι μαυροδάφνη
1 κουταλιά ξύδι
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουτί ντομάτα στον τρίφτη
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
1/2 κουταλάκι κανέλα
μπαχάρι τριμμένο
γαρύφαλλο τριμμένο
μοσχοκάρυδο τριμμένο
αλάτι
πιπέρι

1 πακέτο μακαρόνια τρυπητά
1/2 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο
1/4 κούπας βούτυρο

κεφαλοτυρι τριμμένο

Εκτέλεση

Σωτάρουμε το κρέας στο λάδι, προσθέτουμε το κρεμμύδι ,το σκόρδο και τα ολόκληρα μπαχαρικά. Σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε τη ντομάτα, τον πελτέ, το ξύδι, τη ζάχαρη και τα υπόλοιπα μπαχαρικά και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει και να μείνει με αρκετή σάλτσα.
Βράζουμε τα μακαρόνια. Πασπαλίζουμε με το τυρί. Σε τηγάνι καίμε το βούτυρο και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη μισή σάλτσα κι ανακατεύουμε.  Σε ένα πιάτο πασπαλίζουμε τυρί. Σερβίρουμε τα μακαρόνια. Από πάνω το κρέας με τη σάλτσα του και τυρί αν θέλουμε.   

Από
http://lena-saltandpepper.blogspot.com/

 

Στις Σαλάτες


Σαλάτα με σπανάκι,φρούτα και σως Μαυροδάφνης

ΥΛΙΚΑ
1 πράσινη σαλάτα  χοντροκομμένη
150 γρ. σπανάκι baby καθαρισμένο σε φύλλα
μισό ματσάκι ρόκα
2 πορτοκάλια
καρύδια χοντροτριμμενα
4 ξερά σύκα
100 γρ.γκοργκοντζόλα(προαιρετικά)

Σος:
1 κούπα Μαυροδάφνη
1/3 κούπας ξίδι μπαλσάμικο
3/4 κούπας ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι

Σιγοβράζουμε τα σύκα με το κρασί,για 10 λ. περίπου ώσπου να μαλακώσουν.Τα κόβουμε στα 4.
Χτυπάμε σε σεικερ το κρασί που περίσσεψε με τα υπόλοιπα υλικά της σος πολύ καλά.
Στρώνουμε σε σαλατιέρα τα λαχανικά με το πορτοκάλι,κομμένο σε μικρά κομμάτια χωρίς τη μεμβράνη.
Προσθέτουμε τα σύκα και αν θέλουμε το τυρί,σε μικρά κομματάκια.
Περιχύνουμε με τη σος και πασπαλίζουμε με το καρύδι.
Αν δε σερβίρουμε αμέσως τότε το ντρέσινγκ,το βάζουμε μόνο 10 λεπτά πριν το σερβίρισμα,αλλιώς θα νερουλιάσει η σαλάτα.Τα καρυδια τα ρίχνουμε μόνο τη στιγμή του σερβιρίσματος γιατί χαλά η γεύση τους λογω της οξύτητας της σος

Πηγή
http://cookthebook.blogspot.com/2010/12/blog-post_21.html



Dressing με ξύδι και μαυροδάφνη


Ρόκα, παρμεζάνα , λιαστή ντομάτα και θα την περιχύσουμε με ξύδι και μαυροδάφνη (1 ποτήρι κρασιού, ½ ξύδι, ½ μαυροδάφνη)



Με ψαρικά

Σούπα με γαρίδες και μύδια


Υλικά
½ Κg γαρίδες
1 κονσέρβα μύδια
1 πράσο
1-2 καρότα
2 κουταλιές σούπας ξύδι
1 κρόκο αυγού
Κρασί μαυροδάφνη
αλάτι
πιπέρι
1 κουταλιά σούπας Τοματοχυμός

Προετοιμασία
Βάζουμε  2 κουτάλια σούπας του ξύδι, 1 κουτάλι σούπας του τοματοπολτό και το αλάτι σε μια κατσαρόλα με νερό. Όταν το νερό φτάσει  σε σημείο βρασμού  προσθέτουμε τις γαρίδες. Αφήνουμε  να βράσουν για 8 λεπτά, εάν είναι μικρές, 12 λεπτά αν είναι μεγάλες. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα  από την φωτιά και αφήνουμε τις γαρίδες  να παγώσουν στο νερό τους. Καθαρίζουμε  τις γαρίδες και αφαιρούμε  τις ουρές τους. Λιώνουμε  τα κεφάλια σε ένα γουδί. Βάζουμε  τον πολτό σε ένα δοχείο με το ζωμό γαρίδων για να βράσει, κατόπιν σουρώνουμε τον ζωμό.
Βάζουμε  σε ένα κατσαρολάκι  4 κουταλιές  σούπας  βουτυρο και το τοποθετούμε στην φωτιά. Τεμαχίζουμε  1 πράσο, 1 έως 2 καρότα και ένα λίγο σέλινο, τα  πλένουμε και  κατόπιν τα βάζουμε  στην κατσαρόλα, ανακατώνοντας καλά με ένα ξύλινο κουτάλι, . Προσθέτουμε  το αλεύρι. Συνεχίζουμε  να  ανακατώνουμε  και  προσθέτουμε  το ζωμό γαρίδων αφού τον έχουμε σουρώσει  αφήνοντας  να βράσει περίπου 15 λεπτά. Φέρνουμε το μείγμα  πάλι σε σημείο βρασμού αφού  προσθέσουμε  τα μύδια , σκληρό   αλεύρι, και κτυπημένο τον   κρόκο  του αυγού. Ακόμα προσθέτουμε  70 ml μαυροδάφνη  και λίγο πιπέρι. Εάν θέλουμε  , προσθέτουμε  croutons. Σερβίρεται  καυτή.

Χταπόδι μαγειρεμένο με μαυροδάφνη Πατρών και μους τραχανά


Συνταγή από τον Λευτέρη Λαzάρου
Για 4 άτομα


ΥΛΙΚΑ

100 ml ελαιόλαδο
250 γρ. κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
10 μεγάλα φύλλα φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένα
1 κιλό χταπόδι καθαρισμένο, με χωρισμένα πλοκάμια
2 φύλλα δάφνης
1/2 λίτρο κρασί μαυροδάφνη Πατρών
100 ml λευκό κρασί Ασύρτικο
250 ml σάλτσα ντομάτας
150 ml ζωμό ψαριού
Αλάτι
Πιπέρι

ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΧΑΝΑ:
500 ml ζωμό ψαριού
250 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
500 γρ. ξινό τραχανά
100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
100 ml λευκό κρασί Ασύρτικο
Αλάτι
Πιπέρι
250 ml γάλα φρέσκο
3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε το χταπόδι. Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το δυόσμο και το χταπόδι. Το σωτάρουμε για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα φύλλα της δάφνης και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 6-7 λεπτά. Σβήνουμε με τη μαυροδάφνη. Προσθέτουμε την ντομάτα και το ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε το σκεύος. Μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι. Αφαιρούμε το χταπόδι και το κρατάμε στην άκρη. Πολτοποιούμε τη σάλτσα στο μπλέντερ σε δυνατή ταχύτητα και την περνάμε από ψιλή σήτα.
Ετοιμάζουμε τον τραχανά. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον τραχανά και τα σωτάρουμε όλα μαζί για 3-4 λεπτά, ώστε να φύγει η μυρωδιά του αλευριού από τον τραχανά. Σβήνουμε με το Ασύρτικο κρασί. Προσθέτουμε το ζωμό ψαριού και αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρεύουμε, μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς και να πιει όλα τα υγρά, γύρω στα 10 λεπτά. Αδειάζουμε τον ζεστό τραχανά στο μπλέντερ και τον πολτοποιούμε σε δυνατή ταχύτητα. Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα, χτυπώντας συνεχώς μέχρι να γίνει χυλός. Ισορροπούμε τη γεύση του τραχανά με λίγο χυμό λεμονιού. Απλώνουμε τραχανά στο κέντρο κάθε πιάτου. Γύρω από τον τραχανά απλώνουμε τη σάλτσα σαν στεφάνι. Τοποθετούμε από 2 πλοκάμια στο κέντρο κάθε πιάτου, ραντίζουμε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και πα- σπαλίζουμε με φρέσκο δυόσμο.
Από
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=159820


Γλυκά

Σύκα με τυριά και μαυροδάφνη

Υλικά
150 γρ μανούρι
150 γρ κατίκι
100 γρ τυρί κρέμα (Φιλαδέλφεια)
150 γρ αποξηραμένα σύκα
2 κύπελλα μαυροδάφνη
1 κύπελλο κόκκινο κρασί
10 ξυλάκια κανέλλα


Παρασκευή
Κόβουμε τα  σύκα και τα βάζουμε να βράσουν με το κόκκινο κρασί , τη μαυροδάφνη και τα μπαχαρικά για 20 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν
Αναμιγνύουμε τα τυριά με τα μισά σύκα και τα απλώνουμε σε ένα αλουμινόφυλλο.
Τυλίγουμε το μείγμα σε ρολό και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Στη συνέχεια κόβουμε το ρολλό σε φέτες και σερβίρουμε με τα υπόλοιπα σύκα και την σάλτσα από το κρασί.

Πηγή
http://www.foodspk.com/modules.php?name=News&file=print&sid=2745

εναλλακτική συνταγή για σύκα με μανούρι και μαυροδάφνη από το aklofagas.blogspot στη διεύθυνση

http://kalofagas.blogspot.com/2008/01/figs-in-mavrodaphne-with-manouri.html




joomla template
GreekEnglish (United Kingdom)